Stagebedrijfsinformatie (CRV)

In dit hoofdstuk wordt stagebedrijf CRV B.V. beschreven aan de hand van het 7-S model. CRV B.V. staat voor Coöperatieve Rundveeverbeteringsorganisatie. CRV levert klanten producten en diensten op het gebied van rundveeverbetering en mag zich de machtigste onder de fokkerijorganisaties noemen. De stageperiode bij CRV zal beginnen op 22 augustus voor een periode van 12 weken. 

Het model waaraan de coöperatie nader geanalyseerd gaat worden is het 7-S model. Dit model is relatief simpel om de kwaliteit te meten van de prestaties die de coöperatie levert. Het 7-S model bestaat uit zeven dimensies om de coöperatie te beschrijven en te kunnen analyseren:
1.       Strategie (Strategy);
2.       Structuur (Structure);
3.       Systemen (Systems);
4.       Personeel (Staff);
5.       Managementstijl (Style);
6.       Gemeenschappelijke waarden (Shared values);
7.       En tot slot: Sleutelvaardigheden (Skills).

Alle dimensies zijn met elkaar verbonden. Dit is onder andere te zien in figuur 1. In de komende paragrafen zullen de zeven verschillende dimensies beschreven worden.



                                                                                             
                                                                                                                    Figuur 1: Het 7-S model
Strategie
CRV geeft aan een vijftal doelen te willen halen op de langere termijn:
1.       Meer markt- en klantgericht werken;
2.       Internationale omzetgroei;
3.       Meer grip op veterinaire kwetsbaarheid;
4.       Gezonde financiële bedrijfsontwikkeling;
5.       Een coöperatie blijven voor grote en kleinere bedrijven.
Om deze doelen te kunnen halen zal CRV vooral moeten concurreren met andere rundveeverbeteraars, zoals KI-Samen, KI Kampen, WWS en Genes Diffusion. Op sommige kenmerken scoort CRV beter en op andere punten iets minder, waardoor de concurrentie beïnvloed wordt. Sterke punten van CRV zijn bijvoorbeeld:
-          De vakbladen en artikelen die uitgegeven worden. Hierin kan CRV eigen producten op een aantrekkelijke manier promoten.
-          De nieuwe TalentScan. Met deze test hebben de melkveehouders de kans om een goede koe of kalf te testen op merkers. CRV is de eerste die vrijblijvend een test aanbied voor een eerlijke prijs voor de veehouders.
-          Insire-contracten die voor een aantrekkelijke prijs worden aangeboden.
-          CRV biedt naast sperma ook diensten aan met betrekking tot datagegevens, rundergegevens, melkproductieregistratie en managementproducten.
Naast de sterke punten van CRV zijn er ook een aantal mindere punten, waardoor concurrenten van CRV kansen krijgen. Een voorbeeld hiervan is:
-          CRV is de grootste coöperatie voor rundveeverbetering in Nederland en heeft daarnaast vestigingen over de hele wereld. Daardoor heeft CRV een enorme machtspositie gekregen. Dit kan er voor zorgen dat de band met de ondernemers wat minder wordt. Voor de ondernemers is het overzicht van de organisatie niet meer duidelijk. Dit kan afschrikken.
CRV geeft zelf aan de eerlijke concurrentie zelf nauwlettend in te gaten te houden in verband met hun sterke economische positie.

Structuur
De overkoepelende organisatie van CRV B.V. is CRV Holding. Dit is de wereldwijde organisatie van CRV. CRV B.V. is aandeelhouder van CRV Holding. CRV BV in Nederland heeft momenteel 25.000 leden, die verdeeld zijn over zes kringen  van zes afdelingen. Dat wil dus zeggen dat er 36 afdelingen zijn. Er is een aparte afdeling voor vleesvee.

In elke afdeling zijn bestuurders die verkozen worden door de leden. Deze bestuurders hebben tot taak om de organisatie te sturen. Dit gebeurt aan de hand van zes vergaderingen per jaar. Het dagelijkse bestuur ligt in handen van de directie. In de onderstaande figuur 2 is een overzicht te zien van de structuur van CRV Holding.

Figuur 2: Overzicht structuur CRV Holding




Systemen
Het fokdoel van CRV is: probleemloze koeien met hoge levensproducties die hoogwaardige zuivel voortbrengen. Op dit fokdoel zijn bij CRV verschillende systemen ontworpen.
Aan de hand van het fokdoel wordt er gefokt met bepaalde combinaties. In deze combinaties komen drie kenmerken naar voren waar de nadruk op ligt. Dit zijn 40% productie, 30% exterieur en 30% duurzaamheid en gezondheid. Om deze kenmerken iets duidelijke te maken: bij productie wordt gekeken naar vet-eiwitverhouding en NVI. Bij exterieur wordt vooral gelet op benen, uiers, frame, kruisligging en andere uiterlijke kenmerken. Bij duurzaamheid en gezondheid wordt er gekeken naar melksnelheid, vruchtbaarheid en bijvoorbeeld geboortegemak.

Omdat CRV een genetisch hoog fokprogramma wil hebben worden er embryo’s uit heel goede koeien en stiertjes uit goede koefamilies aangekocht van veehouders. Deze stiertjes moeten aan hoge veterinaire eisen voldoen en hoog scoren op merkers.  De stiertjes die worden aangekocht volgen het pad proefstier àwachtstier àfokstier.  Dat wil zeggen dat er een bepaalde weg gevolgd wordt tot een stier op de stierenkaart kan komen. Van een proefstier van 14 maanden worden ca. 1000 rietjes verkocht. Van de kalveren die uit deze inseminaties komen worden prestaties en exterieur beoordeeld als deze aan de melk zijn. Hieruit komen de fokwaardes voor een wachtstier. Alleen de stieren met de gunstigste fokwaarden hebben kans om op de stierenkaart te komen. Deze kans is ongeveer 1 op 15.

Personeel
Bij CRV zijn veel verschillende functies te bekleden zoals foktechnisch adviseur, inseminator, ET-specialist enzovoorts. Zoals te zien is in de hiervoor gegeven functies zijn er veel verschillende functies qua niveau van opleiding en vaardigheden. Voor hoge functies is het niet alleen belangrijk om een goede opleiding te hebben, maar ook een goede kennis. Als bijvoorbeeld een inseminator veel cursussen blijft volgen en probeert hogerop te komen is het mogelijk om op te werken tot ET-specialist. Het is dus mogelijk om door te groeien bij CRV. Het is bij CRV mogelijk om trainingen en cursussen te volgen voor zowel medewerker als klant. Voor het personeel is dit een grote drijfveer om up-to-date te blijven in hun vak. Om bij CRV te werken is het wel belangrijk om geen negen tot vijf mentaliteit te hebben. Vooral het personeel van de buitendienst werkt vaak lange dagen met onregelmatige diensten. Dat betekent bijvoorbeeld ook op de zondagen werken. Dit is ook nodig, omdat het personeel te maken krijgt met levend vee. Als een koe op zaterdagavond tochtig wordt, zal de inseminator op de zondag moeten komen om te insemineren.
Het is dus belangrijk om als werknemer van CRV flexibel te zijn en ambitie/passie te hebben voor het vak.

Managementstijl
Bij CRV gaan de medewerkers op een heel ontspannen, informele manier met elkaar om. Dit werd onder andere duidelijk tijdens het sollicitatiegesprek daar. Terwijl er grote verschillen in hoogte van functie zijn, is dit van buitenaf niet goed te zien. Iedereen is druk aan het werk en gaat zo met elkaar om dat het voor buitenstaanders niet zichtbaar is hoe hoog de functie is die iemand bekleedt.
Omdat het personeel erg ontspannen is in de omgang kan er goed gedelegeerd worden of kunnen conflicten makkelijk uitgepraat worden. Het wordt elkaar niet kwalijk genomen als er kritiek geuit wordt, omdat het personeel elkaar zeer goed kent. Ook een groot gedeelte van de privésituatie is bekend onderling, waardoor het personeel zich beter in kan leven in een bepaalde situatie van een personeelslid.
CRV is een klantgerichte organisatie. Dat wil zeggen dat de organisatie een grote klantvriendelijkheid moet bezitten met een groot aanbod aan producten en diensten. Om klantgericht bezig te zijn is het belangrijk dat het personeel met een energieke, enthousiaste en overtuigde manier de producten en diensten aanbied. Hier wordt rekening mee gehouden bij de aanname van personeel door CRV.


Gemeenschappelijke waarden
CRV staat bekend als een organisatie die zich van ontzettend veel kennis bewust is en goede vaardigheden bezit door goed opgeleid personeel. Het opkomende individualisme in de samenleving probeert CRV niet terug te laten komen in hun organisatie. Dit wordt onder andere duidelijk als de missie van CRV bekeken wordt:  ‘CRV is een toonaangevende, klantgerichte veeverbeteringscoöperatie, die gedreven is om toegevoegde waarde te creëren voor veehouders’.
Met het woord ‘toonaangevend’ geeft de coöperatie aan dat ze voor wil lopen in de ontwikkelingen. Dit is erg belangrijk voor een bedrijf dat aan de top wil staan bij de veeverbetering. Met ‘klantgerichte’  en ‘toegevoegde waarde’ geeft CRV weer aan een goede band te willen hebben met de klant en deze diensten aan te bieden. Daarnaast wordt ook ingespeeld op de behoeftes van de veehouders.  Behoeftes van veehouders kunnen bijvoorbeeld vergaderingen, studieavonden en cursussen zijn. Maar ook de diensten op het  bedrijf kunnen hiertoe gerekend worden.
Dat geeft aan dat CRV niet individualistisch bezig is.  
Door zich op deze missie te richten wil CRV een bijdrage leveren aan:
-          Een hogere verkoopprijs van veehouderijproducten;
-          Daling van de kostprijs;
-          Efficiënt gebruik van arbeid op een veehouderijbedrijf;
-          Voorkomen van fouten in de veehouderijsector.

Sleutelvaardigheden
In de onderstaande tabel 2 zijn schematisch aangegeven wat de sterke en zwakke punten van de organisatie zijn op medewerker en managementniveau. Deze tabel noemt men een SWOT-analyse. Aan de hand van deze analyse is het 7-S model te ‘meten’.

Tabel 2: SWOT-analyse

Gebieden
Sterk
Zwak
Strategie
Grote innovatie op het gebied van diensten en producten trekt veehouders aan
De grote machtspositie kan afschrikken voor veehouders
Structuur
Een goede structuur, vooral door de verschillende afdelingen die inspelen op de klant

Systemen


Personeel
Goed opgeleid personeel dat erg veel kennis bevat. De werknemers hebben geen 9-5 mentaliteit
Sommige medewerkers vinden het prettig om de hiërarchie duidelijker merkbaar te hebben in een organisatie 
Stijl van leidinggeven
Erg klantgericht

Gemeenschappelijke waarden
Toonaangevend, klantgericht dit zijn zeer goede eigenschappen van een bedrijf in deze sector

Producten/diensten
Zeer groot aanbod van producten en diensten

Technologie
CRV ontwikkeld producten die elders (nog) niet op de markt zijn, maar waar wel behoefte aan is.



Aan de hand van deze SWOT-analyse is het mogelijk om de organisatie inzichtelijk te maken en te zien waar verbeterpunten liggen. Bij CRV liggen deze verbeterpunten duidelijk bij de machtspositie en de overzichtelijkheid van de organisatie.